Ethereum, wat is dat?

Ethereum is een open source, publieke, op blockchain-gebaseerd computerplatform met smart contract functionaliteit, waardoor online contractuele afspraken worden vergemakkelijkt. Het biedt een gedecentraliseerde Turing-complete virtuele machine, de Ethereum Virtual Machine (EVM), die scripts kan uitvoeren met behulp van een internationaal netwerk van publieke knooppunten. Ethereum levert ook een cryptocurrency-token genaamd “ether”, die over accounts kan worden overgedragen en gebruikt kan worden om deelnemende “nodes” voor berekeningen te compenseren. “Gas”, een intern transactieprijsmechanisme, wordt gebruikt om spam te beperken en middelen op het netwerk te verdelen.

Vitalik Buterin

Ethereum werd eind 2013 door Vitalik Buterin, een cryptocurrency onderzoeker en programmeur, voorgesteld aan de gehele wereld. De ontwikkeling is gefinancierd door een online crowdsale gedurende juli-augustus 2014. Het volledige systeem ging op 30 juli 2015 online, met 11,9 miljoen munten (Ether) die voor de crowdsale waren “ge-premined“.

Hard Fork

In 2016 werd Ethereum gesplitst/gevorkt in twee blokketens, als gevolg van de ineenstorting van het DAO-project (dat was gehackt). De meeste vorken hebben de naam Ethereum behouden en de tweede vork genaamd Ethereum Classic.

The Dao

In 2016 heeft een gedecentraliseerde autonome organisatie genaamd The DAO een reeks slimme contracten die op het platform van Ethereum zijn ontwikkeld, in een record crowdsale 150 miljoen dollar opgebracht. Hierdoor konden ze het project financieren. De DAO werd in juni uitgebuit toen 50 miljoen Amerikaanse dollars in ether werden geëist door een anonieme entiteit. Het voorval leidde tot een debat in de crypto-gemeenschap over de vraag of Ethereum een omstrede “hard fork” zou moeten doen om de gestolen tokens terug te zetten. Als gevolg van het voorval is het netwerk in tweeën gedeeld, Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC). Deze “hard fork” zorgde voor rivaliteit tussen de twee netwerken. Vrijwel alle projecten vinden plaats op ETH en de ETC is als het ware afgestoten.

ETH Kopen?

Vroeger was het moeilijk om Ether aan te schaffen. Er moest eerst bitcoin worden gekocht en dat diende vervolgens te worden omgeruild in Ether. Tegenwoordig kan er ook in Nederland met Ideal gemakkelijk Ether worden gekocht. Een bedrijf dat dit in Nederland aanbiedt is Litebit.

Ethereum kopen? Kijk eens op Litebit, dat is een Nederlands bedrijf! Lekker makkelijk via Ideal kopen.

Wat is ethereum? Ether Eth